Quebit team

Wat is een Google Penalty en hoe los ik het op?

Linkbuilding is een van de tools die door veel bedrijven gebruikt wordt om hoger in Google te komen. Door jouw website te linken naar websites met een goede reputatie heb je namelijk de kans om zelf beter te scoren in zoekmachines. Maar wat als er bijvoorbeeld te veel slechte links naar jouw website toe linken? Dan heb je kans dat je een Google Penalty krijgt.

Wat is een Google penalty?

Een Google Penalty is eigenlijk een straf van Google voor het overtreden van een of meerdere richtlijnen van de zoekmachine. Deze richtlijnen moeten ervoor zorgen dat gebruikers van Google altijd de beste content te zien krijgen. Wanneer een website niet aan de richtlijnen voldoet kan Google ervoor zorgen dat de website hiervoor gestraft wordt door de website een lagere ranking te geven of zelfs helemaal niet meer te tonen. Hoe zwaar de straf is ligt meestal aan de gemaakte overtreding.

Hoe ziet het er uit?

Een Google Penalty heeft allereerst altijd gevolgen voor het aantal bezoekers op de website. Als er sprake is van een flinke daling in bezoekers kan het namelijk zo zijn dat je een Google Penalty hebt. Vaak hangt het krijgen van een Google Penalty samen met een grote Google Update waarbij de richtlijnen van de zoekmachine worden aangepast. Dit kun je controleren door in Google Analytics te kijken op welke datum het aantal bezoekers opeens flink begon te dalen. Was er recent geen update? Dan kan het zijn dat je bent opgemerkt door een van Google ’s algoritmes en teamleden. Deze geven ook penalty’s wanneer er sprake is van een overtreding van de richtlijnen.

Hoe los ik het op?

Om een penalty op te lossen moet je er eerst achter komen welke richtlijnen je overtreden hebt. Controleer daarom goed of er op jouw website geen gekopieerde teksten staan en kijk of de websites waar jij naartoe linkt betrouwbaar zijn en zich niet bezighouden met spamactiviteiten. Wanneer je niet zeker bent over de toedracht van de penalty is het verstandig om eens goed de tijd te nemen om de hele website te verbeteren. Upload bijvoorbeeld nieuwe zelfgeschreven teksten of zorg ervoor dat alle links op je website goed werken. Ben je er zeker van dat je website aan alle richtlijnen voldoet? Dan is het wachten op de volgende indexatie ronde van Google waar je website opnieuw beoordeeld zal worden.

Schakel onze hulp in!

Geen idee wat je aan moet passen op jouw website om van een Google Penalty af te komen? Neem dan contact met ons op!


Dit blog is geschreven door

online marketing Julian
Julian Taphoorn Online Marketeer