Quebit team

Auteursrecht, hoe werkt dat?

Je hebt veel tijd gestoken in een tekst voor op jouw website. Of je hebt een fotograaf ingehuurd om jouw website te verfraaien met mooie foto’s. Vervolgens zie je jouw foto terug op een andere website. De eigenaar van die website heeft de foto misschien gevonden op Google.. even knippen en plakken, en klaar. Zonder jouw toestemming. Kan dat zomaar?

Om bovenstaande reden is auteursrecht in het leven geroepen. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat iemand zomaar aan de haal gaat met andermans werk. Het auteursrecht biedt iedereen die werk creëert auteursrechtelijke bescherming. De maker van het werk, ook wel auteur genoemd, mag als enige beslissen over de exploitatie van werk dat hij/ of zij heeft gemaakt. Het werk wordt beschermd tegen misbruik door anderen. Hierdoor is het auteursrecht tevens een stimulans voor de mens om creatief te blijven.

Hoe krijg je auteursrecht?

Het auteursrecht ontstaat vanzelf. Er zijn geen formaliteiten nodig om auteursrechten te krijgen. Er is geen aanvraag of registratie nodig. Wanneer het werk voldoende origineel is, rust hier al auteursrecht op. Echter hoeft het auteursrecht niet altijd bij de maker te blijven. De maker kan zijn auteursrecht ook verkopen. Komt de maker te overlijden en heeft hij de auteursrechten altijd gehouden, dan zal het uiteindelijk bij de erfgenamen terecht komen.

Wanneer je beschikt over auteursrecht heb je twee soorten rechten. Je hebt het alleenrecht om het beschermde werk openbaar te maken en het alleenrecht om het te verveelvoudigen. Naast bovenstaande rechten krijgt elke maker van een werk ook persoonlijkheidsrechten. Hieronder valt bijvoorbeeld het recht op naamsvermelding. Je kunt dan toestemming geven aan anderen om jouw foto te gebruiken mits ze jouw naam vermelden.

Hoe kun je foto’s gebruiken zonder ze zelf te maken?

Tegenwoordig zijn er tientallen beeldbanken die tegen betaling kwalitatief hoogstaande foto’s aanbieden. Deze beeldbanken staan vol met foto’s die je per stuk of middels een abonnement kunt aanschaffen. Bij het bekijken van de foto zie je een logo doorgedrukt. Wanneer je de foto koopt, ontvang je de foto in kwaliteit naar wens zonder doorgedrukt logo. Op deze manier weet je zeker dat je geen problemen krijgt met auteursrechten op beeldmateriaal. Wanneer je toch een foto van het internet haalt, moet je rekening houden met het feit dat je flink in de problemen kan komen en achteraf een fors bedrag zal moeten neerleggen als de auteur dit ziet.

Online marketing uitbesteden?

Je kunt natuurlijk ook jouw teksten, content en andere online marketing uitbesteden. Dan weet je dat jouw teksten en afbeeldingen altijd zonder problemen gebruikt kunnen worden. Meer informatie? Neem gerust contact met ons op. Wij begeleiden je graag!


Dit blog is geschreven door

manager operations Kirsten
Kirsten van Beek Operations manager