Quebit team

Auteursrecht, hoe werkt dat?

U heeft veel tijd gestoken in een tekst voor op uw website. Of u hebt een fotograaf ingehuurd om uw website te verfraaien met mooie foto’s. Vervolgens ziet u uw foto terug op een andere website. De eigenaar van die website heeft de foto misschien gevonden op Google.. even knippen en plakken, en klaar. Zonder uw toestemming. Kan dat zomaar?

Om bovenstaande reden is auteursrecht in het leven geroepen. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat iemand zomaar aan de haal gaat met andermans werk. Het auteursrecht biedt iedereen die werk creëert auteursrechtelijke bescherming. De maker van het werk, ook wel auteur genoemd, mag als enige beslissen over de exploitatie van werk dat hij/ of zij heeft gemaakt. Het werk wordt beschermd tegen misbruik door anderen. Hierdoor is het auteursrecht tevens een stimulans voor de mens om creatief te blijven.

Hoe krijgt u auteursrecht?

Het auteursrecht ontstaat vanzelf. Er zijn geen formaliteiten nodig om auteursrechten te krijgen. Er is geen aanvraag of registratie nodig. Wanneer het werk voldoende origineel is, rust hier al auteursrecht op. Echter hoeft het auteursrecht niet altijd bij de maker te blijven. De maker kan zijn auteursrecht ook verkopen. Komt de maker te overlijden en heeft hij de auteursrechten altijd gehouden, dan zal het uiteindelijk bij de erfgenamen terecht komen.

Wanneer u beschikt over auteursrecht heeft u twee soorten rechten. U heeft het alleenrecht om het beschermde werk openbaar te maken en het alleenrecht om het te verveelvoudigen. Naast bovenstaande rechten krijgt elke maker van een werk ook persoonlijkheidsrechten. Hieronder valt bijvoorbeeld het recht op naamsvermelding. U kunt dan toestemming geven aan anderen om uw foto te gebruiken mits ze uw naam vermelden.

Hoe kunt u foto’s gebruiken zonder ze zelf te maken?

Tegenwoordig zijn er tientallen beeldbanken die tegen betaling kwalitatief hoogstaande foto’s aanbieden . Deze beeldbanken staan vol met foto’s die u per stuk of middels een abonnement kunt aanschaffen. Bij het bekijken van de foto ziet u een logo doorgedrukt. Wanneer u de foto koopt, ontvangt u de foto in kwaliteit naar wens zonder doorgedrukt logo. Op deze manier weet u zeker dat u geen problemen krijgt met auteursrechten op beeldmateriaal. Wanneer u toch een foto van het internet haalt, moet u rekening houden met het feit dat u flink in de problemen kan komen en achteraf een fors bedrag zal moeten neerleggen als de auteur dit ziet.

Online marketing uitbesteden?

U kunt natuurlijk ook uw teksten, content en andere online marketing uitbesteden. Dan weet u dat uw teksten en afbeeldingen altijd zonder problemen gebruikt kunnen worden. Meer informatie? Neem gerust contact met ons op. Wij begeleiden u graag!


Dit blog is geschreven door

manager operations Kirsten
Kirsten van Beek Operations manager