Quebit team

Waarschuwing: Opnieuw een ernstig ransomware virus: Petya

Eerder besteedde Quebit aandacht aan het ransomware virus WannaCry. Dit virus ‘gijzelde’ data om vervolgens geld te kunnen eisen om de data vrij te geven. Nu is er opnieuw sprake van een cyberaanval: Petya. De cyberaanval heeft een aantal eigenschappen die overeenkomen met het virus WannaCry, zoals het geld eisen om data van een slot af te krijgen. Echter is het virus Petya vooral gericht op bedrijven en is het inleveren van geld, in bitcoins, vaak geen oplossing. Wanneer je in aanraking komt met het virus Petya wordt jouw data in plaats van op slot gezet al grotendeels gewist. Het virus is gemaakt om schade aan te richten.

Bescherm uzelf tegen het virus Petya

Na het lezen van deze waarschuwing vraag je jezelf vast af wat je kunt doen om besmetting tegen te gaan. Daarom vind je hieronder een aantal tips.

  • Het is belangrijk dat jouw systemen altijd op de meest recente updates draaien. Jouw software biedt regelmatig updates aan die je direct kunt installeren. Dit voorkomt dat jouw systeem zwaktes kan gaan vertonen en daardoor kwetsbaar is voor het virus.
  • Je kunt ook regelmatig een beveiligingscontrole uitvoeren. Zo heb je inzicht in de invloed die een virus zou kunnen hebben en kun je op tijd maatregelen treffen.
  • Zorg ervoor dat beheerdersrechten zich tot enkele personen lenen. Wanneer je alle medewerkers beheerdersrechten verleent en daarmee toestemming geeft om wijzigingen aan te brengen in jouw systeem is de kans groter dat het systeem hierdoor meer kwetsbaar is voor virussen.
  • Maak regelmatig een back-up. Dit is niet alleen handig voor onvoorziene gebeurtenissen zoals bijvoorbeeld brand of inbraak, ook bent je hierdoor het virus voor en kun je jouw data altijd terughalen.
  • Klik niet op vreemde mailtjes, bijlagen of andere linkjes waarvan je de oorsprong niet zeker weet. Voor je het weet haal je een virus binnen zonder dat je je daar bewust van bent, en dit kan dan behoorlijke schade aanrichten.
  • Installeer, indien nog niet aanwezig, een virusscanner. Deze detecteert direct twijfelachtige of virusbevattende data en maakt hier een melding van zodat je kunt ingrijpen.

Wees dus voorzichtig met jouw data en zorg ervoor dat bescherming van jouw systemen in hoge mate aanwezig is! Deel jouw kennis over het virus, na het lezen van dit artikel, vooral met jouw zakenrelaties of collega’s. Een gewaarschuwd mens telt voor twee!


Dit blog is geschreven door

manager operations Kirsten
Kirsten van Beek Operations manager