Quebit team

Waarschuwing: Opnieuw een ernstig ransomware virus: Petya

Eerder besteedde Quebit aandacht aan het ransomware virus WannaCry. Dit virus ‘gijzelde’ data om vervolgens geld te kunnen eisen om de data vrij te geven. Nu is er opnieuw sprake van een cyberaanval: Petya. De cyberaanval heeft een aantal eigenschappen die overeenkomen met het virus WannaCry, zoals het geld eisen om data van een slot af te krijgen. Echter is het virus Petya vooral gericht op bedrijven en is het inleveren van geld, in bitcoins, vaak geen oplossing. Wanneer u in aanraking komt met het virus Petya wordt uw data in plaats van op slot gezet al grotendeels gewist. Het virus is gemaakt om schade aan te richten.

Bescherm uzelf tegen het virus Petya

Na het lezen van deze waarschuwing vraagt u zich vast af wat u kunt doen om besmetting tegen te gaan. Daarom vindt u hieronder een aantal tips.

  • Het is belangrijk dat uw systemen altijd op de meest recente updates draaien. Uw software biedt regelmatig updates aan die u direct kunt installeren. Dit voorkomt dat uw systeem zwaktes kan gaan vertonen en daardoor kwetsbaar is voor het virus.
  • U kunt ook regelmatig een beveiligingscontrole uitvoeren. Zo heeft u inzicht in de invloed die een virus zou kunnen hebben en kunt u op tijd maatregelen treffen.
  • Zorg ervoor dat beheerdersrechten zich tot enkele personen lenen. Wanneer u alle medewerkers beheerdersrechten verleent en daarmee toestemming geeft om wijzigingen aan te brengen in uw systeem is de kans groter dat het systeem hierdoor meer kwetsbaar is voor virussen.
  • Maak regelmatig een back-up. Dit is niet alleen handig voor onvoorziene gebeurtenissen zoals bijvoorbeeld brand of inbraak, ook bent u hierdoor het virus voor en kunt u uw data altijd terughalen.
  • Klik niet op vreemde mailtjes, bijlagen of andere linkjes waarvan u de oorsprong niet zeker weet. Voor u het weet haalt u een virus binnen zonder dat u zich daar bewust van bent, en dit kan dan behoorlijke schade aanrichten.
  • Installeer, indien nog niet aanwezig, een virusscanner. Deze detecteert direct twijfelachtige of virusbevattende data en maakt hier een melding van zodat u kunt ingrijpen.

Wees dus voorzichtig met uw data en zorg ervoor dat bescherming van uw systemen in hoge mate aanwezig is! Deel uw kennis over het virus, na het lezen van dit artikel, vooral met uw zakenrelaties of collega’s. Een gewaarschuwd mens telt voor twee!


Dit blog is geschreven door

manager operations Kirsten
Kirsten van Beek Operations manager